sunnuntai 8. marraskuuta 2015

#20 Valmennuksia ja itsenäistä ratsastelua

Tämän postauksen piti tulla jo alkuviikosta, mutta ajanpuutteen vuoksi pääsin bloggeriin asti vasta nyt. Viime viikonloppuna olin siis vaihteeksi tallilla koko viikonlopun siis torstaista sunnuntaihin. Tai siis tarkemmin, olin torstain ja perjantain tallilla ja muuten Ronjalla, mutta kävin myös muina päivinä tallilla.


Torstaina tulin jo aikaisin tallille, tai no aikaisin ja aikaisin joskus kolmen aikoihin. Mentiin ennen tunteja Heidin kanssa ratsastamaan, Heidi meni Laten ja mä menin Paronalla, kun Sanna- Mari halusi vähän katsoa kuinka ne liikkuu, että olisiko jo mahdollista laittaa tunneille. Parona oli aika kivan tuntuinen, tokikin vauhtia olisi löytynyt vähän turhankin paljon. Tein P:n kanssa paljon isoja ympyröitä ja vasta-asetuksia sekä siirtymisiä ravin ja laukan sisällä. Lopuksi tein parit vaihdot ja keventelin rennoksi eteen-alas. Kokonaisuudessaan Parona tuntui siis tosi hyvälle ja onkin nyt jo päässyt takaisin tunneille.Oma tuntini oli vielä normaalisti kuudelta ja meillä oli sellainen puomi/kavaletti tunti. Mun piti mennä Verdillä, mutta kun yksi ratsastaja oli pois niin meninkin Pandalla. Pandalla oli vähän vauhti päällä ja teki pari kertaa jopa puomeille isoja loikkia. Kavaleteille teki vain kerran, kun innarin b-osa oli kauhean pelottava.. Teimme siis aluksi vain normaaleita ravipuomeja, sekä siksakilla että ihan suoralla. Tämä meni ihan hyvin, vaikkakin siksakpuomit olikin vähän jänniä eikä jalat meinannut keritä mukaan. Tehtiin myös laukannostoja kevyestä istunnasta, mikä ei kauhean helppoa ollut Pandan kanssa kun se olisi halunnut mennä vain lujaa. Sain kyllä muutaman ihan kivankin noston tehtyä. Lopuksi tultiin vielä kaksi kertaa "rata". Aloitettiin oikeasta kierroksesta ravissa pohkeenväistöllä keskihalkaisijalle, jossa oli kolme kavalettiä. Kavaleteiltä jatkettiin oikealle laukassa ja diagonaalilla puomi-pysty-pysty-puomi in-and-out- sarja. Suunta vaihtui vasempaan ja päädyssä kaarevalla tiellä puomi-pysty-puomi- innari. Tämän jälkeen nopeasti raviin ja vielä siksak puomit. Rata onnistui Pandan kanssa suurimmilta osin hyvin. Ensimmäisellä kerralla ensimmäinen innari oli kamalan pelottava ja siihen piti tehdä hirveät loikat, toisella kerralla sekin onnistui hyvin. Toisella innarilla ei ollut mitään ongelmaa, mutta sen jälkeen oli vähän hankala saada raviin. Loppuverryttelyssä sain Pandan jo kivasti rentoutumaan niskasta ja vähän pyöreämmälle kaulalle, kun se on aika vaikeaa sen kanssa, kunnon eteen-alas ratsastusta en ees lähtenyt yrittämään vaan pientä rentoutumista niskasta.


Näinhän ne kuului ylittää..
Perjantaina aamutalli meni nopeasti, kun meitä oli kolme tekemässä jonka jälkeen käytiin syömässä aamupalaa. Menin aamupalan jälkeen ratsastamaan Latella. Kävelin aluksi kauan, jonka jälkeen ravissa vaan annoin vähän pitemällä ohjalla liikkua eteen, koska se oli vähän jäykkä. Laukkasinkin pari kierrosta ennekuin rupesin kunnolla työskentelmään. Tein ravissa voltteja ja siirtymisiä ravin sisällä, sekä muutaman pysähdys-peruutus-raviin. Late oli ravissa tosi kivasti kuulolla, enkä lähtenyt tekemään mitään liian vaikeaa. Laukassa tein vain ympyröitä ja annoin sen laukata sitä vauhtia mitä itse halusi, koska kumminkin eteni ihan kiitettävästi mutta ei yrittänyt lähteä mihkään. Loppuraveissa se oli oikeasti hyvä, kun sain ratsastettua eteen-alas ja vauhtikin pysyi vielä laukankin jälkeen aisoissa. Ratsastin perjantaiaamusta myös Gambialla ilman satulaa tosi kevyesti, eli ihan vaan vähän ravia ja laukkaa ja isoja ympyröitä. Gambia meni ihan kivasti vaikka olikin vähän könkkö vieläkin, toki ilman satulaa parempi kun mitä se on ollut satulalla.


Perjantaina illasta oli Kalle Nykäsen estevalmennus, johon osallistuin Jerryllä. Tehtävien tarkkaa kulkua en muista, mutta meillä oli pari pysty diagonaalilla, kaksi okseria pituushalkaisijoilla, ympyrällä pari ristikkoa, keskihalkaisijalla ristikko-pysty linja ja ravipuomit. Jerry oli verkassa aika vahva, mutta kun päästiin hyppämään niin se oli aika hyvä. Pari omaa lähestymisvirhettä tuli, kun jäin joko nyppimään tai puskin vähän kaukaa, mutta poni hyppäsi kyllä kaiken kiltisti. Vaikeinta oli ehdottomasti ympyrällä olleet ristikot, joihin en vaan osunut vaikka kuinka yritin, sekä keskihalkasijalla ollut linja, johon tultiin laukassa sisään vaikka siinä oli puomi edessä, jolloin meni aina ensimmäiselle pääseminen hankalaksi, minä kun en ikinä osaa ratsastaa puomeille hyvää paikkaa.. Valmennus meni kyllä muuten hyvin, ja opin taas uutta, ja tällä kertaa pysyin selässä!


Lauantaina mulla oli Pauliinan valmennus, ja tunnilla olin yksin joten sain kokoajan palautetta ja ohjeita mitä tehdä. Menin tämän "koulu"valmennuksen Unskilla ja keskityttiin hevosen vaikuttamiseen. Mun piti saada Unski reagoimaan nopeasti mahdollisimman pienillä avuilla. Takaisin päin sain sen paremmin, mutta loppua kohden myös lähti kivasti eteenpäin ilman raippaa eikä jalkaakaan tarvinnut kauheasti käyttää. Tehtiin siis samaa harjoitusta sekä ravissa että laukassa, mutta vähän muunnellen. Unski oli ihmeen hyvin jo alusta asti kuulolla, mutta parani kokoajan loppua kohti. Ravissa siis pienensin ensin ravia melkein käyntiin ja siitä sitten suoraan, nopeasti keskiraviin. Unski meinasi monta kertaa ottaa käyntiin astikkin, mutta se ei haitannut sillä se reagoi oikeaan suuntaan. Keskiraviin sain oikeasti aluksi ratsastaa, mutta lopulta sekin tuli enää vain istuntaa käyttäen. Laukassa tehtiin sitten ravi-laukka siirtymisiä, jotka onnistuivat hyvin. Nostossa olisi saanut olla vähän enemmän potkua, mutta laukka lähti heti pyörimään joten se oli hyvä. Laukan jälkeen jatkettiin vielä ravissa samaa kun aluksikin, nyt hakien muotoa eteen-alas ja samalla tehdä ns loppuverryttelyä, mutta sisäistäen siihenkin jonkun tehtävän. Unski oli lopuksi ihan superhyvän tuntuinen.2 kommenttia:

  1. Sun blogi on kiva mutta on vähä tylsä ku ei koskaan ratsastus kuvia... Pari kuvaa on mutta ne on epäonnistumisia, jos on blogi missä ei tuu ratsastus kuvia niin tuntui helposti että kirjottaja valehtelee tasonsa ja miten hevonen meni (en sano että tekisit niin mutta sellanen olo helposti tulee) muuten sulla on ihana blogi ja ulkonäkö on 10! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ja laitan mahdollisimman paljon videoita, jos saan kuvaajan koska ne antaa todellisemman kuvan kuin pelkät kuvat. Mutta esimerkiksi kun itsenäisesti ratsastan ei tallilla ole yleensä ketään joka voisi kuvata, eikä aina tunneilla ja valmennuksissa saa kuvaajaa kun kaverit ovat usein samalla tunnilla. Ja nämä epäonnistumiskuvat ovat yleensä screenshotteja videosta jonka myös olen laittanut :) joten anteeksi siitä jos se häiritsee, mutta välillä on oikeasti vaikea saada kuvaajaa ja laitan mielummin tuoreita kuvia tai en ollenkaan kuin samoja vanhoja kuvia kokoajan :)

      Poista