sunnuntai 21. helmikuuta 2016

#47 Päivitys nykyhetkeen

Heti ensimmäiseksi pahoittelen syvästi radiohiljaisuuttani blogin osalta, ei vain ole yksinkertaisesti ollut aikaa avata konetta ja rustata postausta tulemaan. Tämä kevät voi mennä hiljaisemmissa merkeissä, sillä valmistuminen rupeaa olemaan niin lähellä, että lopputöihin menee kaikki vapaa-aika. Yritän kumminkin mahdollisimman usein saada kirjoiteltua. Jos haluat pysyä ajantasaisemissa tunnelmissa mun heppailun osalta, kannattaa mennä seuramaan mun hevosinstagramia @jpequestrian_ sillä sinne tulee paljon kuvia ja kuulumisia samalla! Nyt kumminkin päästään asiaan ja varoitan tosi pitkästä postauksesta.


Viimeksi kun kirjoittelin oli meillä ollut kevätkauden ensimmäinen tunti, tästä tunnista seuraavalla viikolla ei ollut tuntia sillä pakkanen hyppäsi yhtäkkiä taas -25 asteeseen. Toisin sanoen mulla oli yksi kokonaan tyhjä viikko hevostelun osalta. Seuraavalla viikolla ratsastin kaksi tuntia perätysten, eli oman tuntini ja edellisviikon rästitunnin pois. Sainkin vähän vaihtelua hevosista, sillä menin ensimmäisen tunnin Wernerillä. Werneri on vielä vähän raaka 6- vuotiaaksi kääntynyt kimo suomenhevosruuna. Kilttihän se on kun mikä ja yrittää tehdä kauheasti, vaikkei vielä ihan osaa kunnolla. Wernerillä olen mennyt ennen tätä kertaa viimeksi kesällä, jolloin se oli vielä vähän tyhmäkin ja yritti temppuilla. Nyt kumminkin rauhoittunut hurjasti ja vaikka vauhtia oli välillä vähän liikaakin ja kamala tuuli säikytteli pientä, tai no oikeastaan jo aika suurta ja ainakin isomahaista vauvaheppaa niin selvittiin tunti kunnialla läpi.


Toisen tunnin menin sitten pienellä ja pyöreällä Pocahontas- tinkerillä, jota kutsutaan myös Pocuksi. Pocu on myös 6- vuotias, mutta paljon valmiimpi kuin Werneri. Pocunkin selässä tuli pieni kulttuurishokki, se kun on niin kamalan pikkuinen enkä ole sillä mennyt kuin itsenäisesti sileällä. Alkuverkassa pärjättiin vielä ihan hyvin mutta ensimmäiset hypyt oltiin molemmat ihan hukassa, tai ainakin minä olin, poni onneksi ei ottanut nokkiinsa vaikka kuski sekoili vaan korjasi kiltisti virheitäni. Sitten kun päästiin vauhtiin tehtävät onnistuivat oikeastaan aika hyvin, vaikka itse sanonkin. Oli kyllä mukavaa vaihtelua välillä mennä muillakin kun vaan Verdillä tai Jerryllä, ihan valvovan silmän alla.


Jäin tallille yöksi näiden tuntien jälkeen, tai oikeastaan jäin kokonaan viikonlopuksi sillä meillä oli Talent- tunteja sekä muuta ohjelmaa ns leirinä. Perjantaina tein aamutallin ja aamupäivällä ratsastin Ladylla itsenäisesti. Mamma yritti olla vähän hurja ja laukannostoissa pukitella, mutta eipä sille voinut kun nauraa! Iltapäivällä/illalla meillä oli Talent- tunnit ja hain Ellan jo aiemmin tallille että kerettiin irtojuoksuttamaan Panda, kun sitä ei oltu liikutettu koko viikolla ettei sillä olisi ihan järkyttävää määrää ylimääräistä energiaa.

Talent- tunnit alkoivat meidän estetunnilla, joka ei nyt mennyt ihan putkeen kun ensiksi meni sähköt ja jouduttiin olla pimeässä hyvä tovi, koska maneesin valot syttyivät tosi hitaasti sittenkun sähköt palasivat. Lopulta kumminkin päästiin tehtävien pariin. Jerry oli ihan mahdoton koko tunnin ajan, se poikitteli, yritti pukittaa, vaihteli laukkoja ja yritti kuskata minkä kerkesi. Silläkin toki ollut vähän taukoa kunnon hyppäämisestä niin voi ihan innostuksen piikkiinki laittaa. Kyllä me pari hyvää pätkää saatiin lopuksi, ja toivoin vain että se olisi seuraavana päivänä rauhallisempi. Tunnin jälkeen jouduimme odotella koulutuntien päättymistä, jonka jälkeen meillä oli ratsastajille suunnattua oheisliikuntaa eli teimme erilaisia lihaskuntoliikkeitä, jotka kehittävät ratsastajille tärkeitä lihaksia ja tasapainoa.


Lauantaina meillä oli aamusta ensimmäisenä käytännönharjoitteita hevosen terveydestä ja sairauksista, eli mitattiin kuumetta, tehtiin kaviohauteita ja tämmöistä pientä. Tämän jälkeen meillä oli luento hevosen ruokinnasta, joka ei ollut kauhean mielenkiintoinen. Luentojen jälkeen syötiin tortilloita ja ruuan jälkeen juteltiin kauden tavoitteista. Mun tavoitteet oli päästä Jerryllä tasaisiin 90 ratoihin ja Verdillä satunnaisia koulukisoja heB-heA tasolla. Näiden jälkeen alkoin Kalle Nykäsen valmennukset. Valmennus meni paremmin kun edellispäiväinen, mutta ei sitä hyväksi voinut sanoa. Jerryllä oli taas enemmän menohaluja kun mikä olisi ollut hyväksi, ja teki taas samoja juttuja mitä perjantainakin, eli poikitteli ja vaihteli laukkoja minkä takia paikat ei ottanut osuakseen. Toki poni ei kieltänyt kuin vain kerran, mutta omasta mielestäni ei oo kiva hypyttää huonoista paikoista, mutta oli vähän vaikeaa kun oot ratsastamassa hyvään paikkaan ja yhtäkkiä tulee ristilaukkaa ja paikka jää kauas siitä mihin tähtäsit. Jerry kun ei avuista osaa vaihtaa, vaan ihan omaksi ilokseen vaihtaa jos vaihtaa, yleensä ei ollenkaan, joten sitten mennään sitä ristilaukkaa ja toivotaan että päästään yli. Parempi fiilis kumminkin tästä päivästä kun perjantaista. Valmennuksen jälkeen lähdin heti ajelemaan kotiin, että kerkesin edes melkein valoisalla.


Viime viikolla menin tunnilla Jerryllä sillä lauantaina oli kisat. Tunti meni oikeastaan aika hyvin, vaikka poni oli välillä vähän pitkänä ja meinattiin kaatua sarjalla.. Tämä kompuroiminen oli ihan ponin oma vika kun yritti siinä askeleen aikana vaihtaa laukkaa vaikkei osaa. Kerkesin ajatella vaan että "ei stana" ja potkasin ihan kunnolla ponia kerämään jalkansa ettei menty nurin esteen sekaan. Päästiin kyllä ihan puhtaasti hyppäämään B- osakin, ei sillä tyylillä niin väliä. :D Saatiin onneksi sarjallekkin pari onnistunutta hyppyä ja lähdin lauantaihin ihan hyvillä mielin.

Lauantaina meidän ainoana luokkana oli ihan vaan perus turvallinen 60-70cm, kun ei olla oikeasti kunnolla hypätty viime kisojen jälkeen. Jerry oli alusta asti menossa ihan omalla halulla, jota sillä ei aina kisoissa ole. Lähdin siis radalle hyvillä mielin. Muuten rata meni hyvin, mutta en saanut ponia ollenkaan hidastamaan, enkä vaihdettua ravin kautta laukkaa joten mentiin aina mitä sattuu laukkaa sielä väleissä. Jäätiin ensimmäisiksi ei sijoittuneiksi, sillä en voinut kääntää kun ei laukka vaihtunut.. Mutta tästä on hyvä jatkaa, todennäköisesti seuraavat kisat on vasta huhtikuussa 2- tasolla, mutta ainakin kerkeää treenaamaan kunnolla!


Torstaina oli sitten taas normitunti, jonka menin Jerryllä. Poni oli aluksi jopa hidas suoraa sanottuna, mutta viimeisellä radalla sekin vähän terävöittyi. Aluksi hypättiin vaan ihan pieniä ja tehtiin radan osia, ja tässä poni ei tuntunut hyvältä mitenkään. Se meni pitkänä eikä vastanut pidätteisiin eikä pohkeisiin kunnolla. Sitten kun hypättiin rataa, esteet nostettiin mulle osittain 80 ja osittain 90cm korkeuteen ja ponikin heräsi päivään. Ainoastaan yksi este tuotti ongelmia, diagonaalilla oikeasta laukasta pysty, josta piti kääntyä nopeasti vasemmalle, ja kun poni vaihtoi kyllä esteellä laukan mutta otti aina puomin kun oli niin kierossa. Muuten rata meni hyvin, sain hyvät paikat ja väleihin tuli justiin niin paljon askelia kun pitikin, eikä poni ollut missään kaartessa etupainoisena. Viimeiselle esteelle sain vielä tehtyä oikeasti kunnon lyhennyksen. Tultiin siis tiukalla kaarteella ja paikka olisi jäänyt ihan mitää sattuuksi, jos poni ei olisi tullut täydellisesti takaisin heti kun pyysin. Olin kyllä tyytyväinen tähän tuntiin, kun pitkästä aikaa onnistui oikeast hyvin.


Nyt ollaan taas päästy tähän päivään. Yritän päivitellä taas kun kerkeän, mutta menkää seuramaan sitä instagramia, jos haluatte pysyä ajantasalla paremmin!1 kommentti: