torstai 6. elokuuta 2015

#4 Kesäloman viimeiset tallipäivät

Varoitus pitkästä lätinästä muutamalta päivältä.. Kuvat puhelimella otettuja (sekä sekalaisessa järjestyksessä) ja lopussa pari videon pätkää. Pahoittelen kun musiikki loppuu kesken, mutta mulla ei ole puhelimessa mitään musiikkia joten, jouduin tyytymään valmiisiin musiikkeihin.

Olin viettämässä kesäloman viimeiset päivät Myrkyssä. Aurinkokin pääsi pilkahtelemaan ja lämpökin kohosi yli 20 asteen parina päivänä. Tylsää ei kerennyt tulla, sillä tekemistä oli kyllä koko ajan.

Sunnuntaina saavuin tallille puolen päivän aikoihin ja Heidiä odotellessa söin salaatin, oli muuten hitokseen hyvää pitää ostaa joskus toistekkin! Kun Heidi sitten suvaitsi saapua mentiin ratsastamaan Robini ja Jerry. Jerry oli tosi hyvä ravissa, laukkaa se ei oikein jaksanut pyörittää joten otin puomin avuksi jolloin siihen sai vähän enemmän voimaa. 


Tein Keltin kanssa alkuverkaksi paljon ympyröitä ja kaarevia teitä. Laukassa annoin sen vaan laukata reilusti eteen ja sitten vähän kiinni. Pienen käyntijakson jälkeen rupesin tekemään tehtävää- harjoitus ravissa väistö hieman urasta sisälle, ja sitten takaisin uralle. tallin päätyyn voltti keventäen ja toiselle pitkälle sivulle kiemurauria esteitteitten välistä harjoitusravissa, tiepäätyyn sitten laukassa ympyrä puomin yli ja takaisin harjoitusraviin jne. Väistöissä Jerry oli super, samaten volteilla. Kiemuraurilla se ei jaksa ikinä keskittyä ja rupesikin vetämään hölkönkölkkö ravia ja odottamaan laukannostoa joten rupesin tekemään kiemurat käynnissä, että se vähän rentoutuu. Tein tehtävää molempiin suuntiin jonka jälkeen keventelin ponin rennoksi eteen alas ja annoin kävellä.


Laitoin Jerrylle uuden riimun päähän ja vein sen sitten takaisin laitumelle. Sen jälkeen mentiin Heidin kanssa leiritiloihin syömään ja katsottiin tv:stä hetki Duudsonit tuli taloon jonka jälkeen tuli esteratsastuksen SM- kisoista kooste joka myös katsottiin. Kun esteratsastus oli telkkarista loppunut lähdettiin pyörillä tammojen laitumelle hakemaan Pandaa ja Pikeä. Mä menin Pandan ja Heidi meni sitten Pikellä. 


Panda on tunnetusti tosi vaikea saada niskasta yhtään pyöreäksi ja lähdin ratsastamaan sitä ajatuksella, että taivuttelen paljon ja yritän saada ylimääräistä virtaa pois. Mutta eihän sillä mitään ylimääräistä energiaa ollut varastoitunut vaan pikemminkin sai puskea eteenpäin. Mutta Panda myös yllätti mut ihan totaalisesti- taivuttelin sitä vaan pitkään ravissa molempiin suuntiin isoilla ympyröillä ja se antoi lopulta periksi ja myötäsi niskastansa! Olin niin tyytyväinen siihen että en kauaa sitten ratsastanut kun kerta poni suostui siihen mitä siltä halutaan. Ne kerrat kun Panda on mennyt rennosti pyöreänä on laskettavissa varmaan yhden käden sormilla, maksimissaan kahden. Ehkä siitäkin vielä tulee kunnollinen poni.


Kun oltiin viety tammat takaisin juteltiin hetki ja Heidi lähti sitten kotiin. Meidän ratsastuksenopettajaharjoittelija Sanna ja sitten Mira, joka oli talvella työharjotelussa Myrkyssä, tulivat siinä illalla ja juteltiin johonkin kahteentoista ja mentiin sitten nukkumaan.

Maanantai aloitettiin siirtämällä tuntihevosten varusteet vanhasta tallista uuteen talliin, johon ratsastuskoulutoiminta siirtyi nyt kokonaan. Ennen hevoset vain nukkui uudessa tallissa, mutta ne laitettiin kuntoon vanhassa tallissa. Kävin siinä varusteiden raijauksen välissä ratsastamassa Silkin kevyesti Sannan pyynnöstä, kun sille tuli hieroja. Silkki oli ihan hyvä, se olisi halunnut mennä vaan lujaa mutta pysyi rentona kokoajan. Tein sen kanssa paljon ympyröitä ravissa ja otin pari hassua kierrosta laukkaa.


Kun sain ratsastettua Silkin jatkettiin varusteiden paikoilleen laittoa. Kun satulahuone oli suurinpiirtein valmis, ja harjakoritelineet ruuvattu kiinni ( oltiin Sannan kans hyviä nikkaroimaan niitä..) lähdettiin siirtämään suokkeja kaikista kaukaisimmalta laitumelta vähän lähemmäs. Ropsu yritti jyrätä kaiken edestään ja olis välttämättä halunnut päästä ensimmäinsenä uudelle laitumelle ja törmäilikin muihin hevosiin sen seurauksena. Kun suokit oli laitumella, ei niin kauhean turvallisesti, mentiin Sannan kanssa korjaamaan yksi laidun kun sielä oli alalanka parista kohtaa mennyt poikki. Ilmiselvästi tammojen tekosia. Kun laidun oli korjattu, ja kierretty ettei se muualta ole hajalla lähdettiin takaisin tallille ja saatiinkin hommaksi siivota tarhat. Ei niin mukavaa puuhaa, mutta pakko sekin on jonkun tehdä. Onneksi Ella ja Heidi tuli sitten auttamaan niin päästiin vähän nopeampaa. Käytiin välissä syömässä, jonka jälkeen siivottiin viimeinen tarha ja sitten tytöt meni ratsastamaan. Mä olin ratsastanut jo aamulla Silkin niin en sitten mennyt ketään kun kaikki kivat hepat vietiin käsistä.. Pidin sitten tytöille "tuntia" oikein v-mäisenä opettajana. Kun tytöt oli ratsastanut ja hoitanut hevoset pois lähdettiin Ellan ja Ronjan kanssa D-lupakoulutukseen. Nyt sitten pääsee starttaamaan 2- tasolla! Todennäköisesti menen enemmän koulukisoihin, kun ei mulla oo oikeen mitään heppaa jolla voisin hyppää 90 tai isompaa.. Mutta asiaan tosiaan, lupakoulutus oli helppo ja saatiin taas nauraa Ellan oi niin viisaille älynväläyksille. Koulutuksen jälkeen tytöt lähtivät pian kotiin ja mäkin menin aika aikaisin nukkumaan.


Tiistaina aamusta käytiin Miran kanssa pitkä käyntimaasto Silkillä ja Flirtillä, kun ne oli edellisenä päivänä hierottu. Oli mukavan lämmin ja juteltiin vaan niitä näitä mukavia samalla kun hevoset lönkytteli hiekkatietä metsänsiimeksessä, eipä paremmin aamu voisi alkaa! Kun tultiin takaisin ratsastin Piken kevyesti ja ns. varmistin ettei se tee mitään tyhmyyksiä, että se voi mennä illalla tunnille. Kun olin laittanut Piken pois ( se oli ihan paniikissa uudessa tallissa..) menin syömään ja lepämään ja sitten Ronja tulikin tallille. Mentiin nostelemaan Heidille esteitä kun se tuli maneesille hyppäämään Bertalla. 


Kun Heidi ja B lähtivät, lähdettiin mekin Ronjalle. Heidi tuli sitten myöhemmin ja pelattiin hetki huijauspeliä Ronjan pikkusisarusten kanssa ennenkun lähdettiin vapariin uimaan. Polskuteltiin joku vähän yli tunti ja lähdettiin sitten kuvailemaan. Kun kuvaukset oli kuvattu mentiin vielä hetkeksi Ronjalle pelaamaan lentopalloa ja juttelemaan kaikenlaista. Lähdin sitten tallille joskus puoli kymmenen ja meninkin melkein heti nukkumaan.


Keskiviikkona olikin sitten jos ja vaikka mitä hommaa. Ensin pesin kerhohuoneen jääkaapin, kun se tuotiin uuteen talliin ja samaten mikron. Sen jälkeen menin Sannan ja Miran kanssa rullailemaan aitoja. Siis tallilla on  oli pihatoissa ja ruohotarhoissa sellaista mustaa kumijuttua aitana ja ne jouduttiin irrottelemaan ja rullailemaan- mikä muuten oli suoraa sanottuna täyttä pskaa. Kun vihdoin ja viimein aidat oli irti, mentiin talliin ruuvaamaan sitomisrenkaita käytävälle, että hevosia saa siinä kuntoon. Hain Unskinkin tarhaan ja se pönttö pelkäsi kujalla olevaa kuorma-autoa ja tarhassa olevaa kaivinkoneen kauhaa niin paljon että meinasi kävelä mun päälle. Kun lopulta, kaikki pieni ruuvailu operaatiot oli saatu päätökseen, käytiin syömässä. Sitten Heidi haki Nipsun laitumelta, kun osa poneista tultiin raspaamaan. 
Haettiin sitten vähä myöhemmin ne hevoset joilla mentiin tunnille. Kun haettiin Heidin kanssa suokkeja, ne jyräsi niin vauhdilla pihalle että mun puhelinkin lensi sinne heinikkoon. Onneksi löyty ehjänä kun menin etsimään koska kuiteskin ihan uusi ja kallis.. Tämän pienen episodin jälkeen laiteltiin hevoset normaalisti kuntoon ja mentiin tunnille. Mentiin vaan ihan pieniä, melkeimpä kavaletteja kun hevoset ei ole hypännyt kuukauteen. Menin Ropsulla, se oli ihan ok mutta ei ottanut mitään vastaan vasemmasta ohjasta, ei pidätteitä eikä kääntyviä apuja. Ärsyttävää! Loppuraveissa sitten otin vasemman ohjan tosi lyhyeksi ja vaan pidin sitä siinä ympyrällä että saisin kopukkaa edes vähän ratsastettua. Se tuotti tulosta ja sainkin Ropsun hetkeksi alas, jonka jälkeen lähdettiin kävelemään loppukäyntejä tielle. Käveltiin aika pitkälle ja talliin palatessa mulla tuli vähän kiire kun isä oli tullut jo hakemaan. Veinkin Ropsun vielä laitumelle ja lähdin sitten kotiin.Jos jollakulla on postausehdotuksia, niin niitä tulemaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti