perjantai 14. elokuuta 2015

#6 Verdi veikeä

Eilen oli taas normaali viikkotuntini, joka siis on torstaisin kello 18 ja esteitä mennään, tietenkin. Sainkin ratsukseni Verdin. Kun Ella laittoi mulle viestiä että meen Verdillä meinasin jo etten tule ollenkaan. Minulla kun kauhean hyviä hyppykokemuksia ruunan kanssa ole. Viimeksi kun Verdillä hyppäsin tipuin kaksi kertaa saman tunnin aikana eikä se sen jälkeen suostunut menemään edes käynnissä puomikasan yli.. Tänään kuitenkin hieman paremmin tuloksin.

Verdi on siis oikealta nimeltään vain Verdi E ja alunperin tullut Sannalle kilparatsuksi koulukentille, mutta siirtynyt sittemmin ratsastuskoulun käyttöön. Ruuna on 13 vuotias, ruunikko ja noin 168 cm korkea. Verdi on hoitaessa kiltti, mutta ratsastaessa osaa kyllä pönttöillä vaikka millä mitalla, mutta osaa se kyllä mennä hienostikkin. Tässä on hevonen joka kyttää ja säikkyy kaikkea, noh turhaa ja yleensä samoja asioita jokaisella ratsastuskerralla..


Sitten itse asiaan eli ratsastustuntiin. Verdi kyttäili jo alkukäynneissä kaikkea mahdollista mutta pari kertaa sitä pohkeella heräteltyäni se suostui menemään jokaiseen nurkkaan. Rupesimme aika pian ravailemaan, ensiksi annettiin hevosten ravata omaa vauhtiian vähän pidemmällä kaulalla, että ne vertyisivät jonka jälkeen ruvettiin kokoamaan ja vaatimaan vähän enemmän. Verdi oli kokoajan ihan hyvin kuulolla, vähän paremmin olisi saanut reagoida pohkeesta eteenpäin, mutta pysyi hyvin paketissa eikä lähtenyt vetämään vain laakana maata pitkin sellaista löllöravia. Ravailtiin molempiin suuntiin isoja pääty-ympyröitä ja temponvaihteluita.

Alkuverryttelylaukassa laukasimme ensin eteenpäin kevyessä istunassa, pitemmällä kaulalla ja tehtiin isoja ympyröitä. Sitten istuttiin esteistuntaan, koottiin vähän laukkaa ja tehtiin laukassa temponmuutoksia. Mukaan otettiin myös pääty-ympyröillä kavaletit. Verdi oli laukassa hieman tahmea, eikä reagoinut pohkeeseen kauhean hyvin. Sen lisäksi tallin pääty kentästä oli hirveän pelottava näin yhtäkkiä eikä se olisi halunnut laukata sinne ollenkaan. Sain kyllä muutamia hyviä pätkiä laukassakin. Laukan jälkeen otettiin vielä vähän ravia ja kokeiltiin onko hevoset kuulolla ja sen jälkeen välikäynnit.

Välikäyntien jälkeen tulimme pientä tehtävää ennen ratoja. Eli tehtiin laukassa, vasemmassa kierroksessa, ympyrä tien päätyyn kavaletin yli, jonka jälkeen siirrettiin raviin ja tultiin ravissa pituushalkaisijalla olevien puomien yli, niiden jälkeen voltti vasemmalle ja seuraavien puomien yli kevyessä istunnassa ja vielä puomikasan yli. Puomikasan jälkeen nostettiin taas vasen laukka ja ympyrä tallin puoleiseen päätyyn. Sen jälkeen taas raviin ja toiselle pitkälle sivulle loivakiemura jonka keskellä voltti oikealla, ja taas sama rundi uudestaan. Tämä harjoitus meni ihan ok. En saanut myödättyä ihan niin paljon kun olisi pitänyt, sillä Verdi seilaili jotain omiaan ja yritti laukalle ennen aikojaan. Muuten ihan helppo ja kiva tehtävä. Tai siis olisi ollut kiva jollain muulla hevosella..


Tehtävän jälkeen tulimme kaksi kertaa yksitellen taas ympyrä, jonka jälkeen linjalle ravissa puomit, jonka jälkeen alas satulaan ja ravissa puomi-ristikko, jonka jälkeen yksi laukka ja puomikasa. Toisella rundilla puomikasa oli jo pikkupystynä. Tämä ei onnistunut ensimmäisellä kerralla yhtään sillä Verdi kyttäsi vähän ja jäi jarruttamaan jonka seurauksena se joutui ottamaan jumboloikat pienten esteitten yli. Muuten onnistui ihan ok.

Nyt kun pari verryttelyhyppyäkin oli otettu tulimme "rataa" kaksi kertaa sekin siis. Toisella kierroksella olisi nostettu, mutta halusin tulla vain ristikkoina ja okseri ihan pienenä, sillä hain vain rytmiä ja sitä että uskalsin jättää hevosen hetkeksi yksin esteellä. Rata alkoi taas ympyrällä, jonka jälkeen ravissa linjalle- puomi-ristikko-neljä tai viisi laukka-ristikko-yksi laukka-okseri, linjan jälkeen jatkettiin päätyyn ympyrä, jonka jälkeen pitkä lähestyminen diagonaalilla olevalle puomi-yksi laukka- ristikko esteelle tai miksi sitä nyt haluaa sanoa. Sen jälkeen päätyyn ympyrä ja vielä toisella pitkällä sivulla oleva ristikko.

Tämä rata oli ensimmäisellä kerralla aika fiasko sillä Verdi ei ensimmäisellä kierroksella nostanut ekalta esteeltä laukkaa ja jäikin hassuun paikkaan sarjalla. Pienellä maiskutuksella kuitenkin ylitse. Loppurata ensimmäisestä kerrasta oli ihan ok. Toisella kertaa Verdi oli jo parempi ja linjan jälkeen jopa vaihto laukan takapäästäkin ilman pukkia.

Lopuksi ravailtiin hevoset vielä rennoiksi eteenalas ja loppukäynnit. Vaikka koko tunti oli pientä hakemista, se meni yllättävän hyvin sillä viimeks viime syksynä olen Verdillä hypännyt. Ja positiivistä oli, että tällä kertaa pysyin sentään kyydissä vaikka se kaksi kertaa säikähtikin jotain ja veti täyskäännöksen. Alla vielä videota molemmista radoista.

Ehkä ensi viikolla pääsee jo kunnolla hyppäämään, ja koulutuntiakin pitäisi johonkin väliin mahduttaa sillä parit koulukisat odottaa edessäpäin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti